FDM Terápia

Mi is az a fascia ?

Sok esetben a fasciák diszfunkciója felelős az ízületi mozgástartományok beszűküléséért, a mozgásminták abnormalitásáért, kialakult betegségekért, és nem utolsó sorban a fájdalomért. A fascia egy kötőszövet a bőr alatt, kollagénrostokból és elasztinból áll, stabilizálja az egyéb szöveteket, elválasztja egymástól az izomrostokat, funkcionális izomláncokat, rögzíti a belső szerveket és átjárást biztosít az erek és idegek számára az izmok között.

A szerkezete hasonló a pókhálóhoz, egy folyamatos, megszakítás nélküli háló, mely a lábujjaktól a fej tetejéig egységet alkot. Ennek tudatában a panaszok vizsgálata során a testre, mint egységre kell tekintenünk. A traumák, gyulladásos folyamatok, műtétek a fasciában elváltozásokat hozhatnak létre, melyek a különböző képalkotó vizsgálatok előtt rejtve maradhatnak.

Klasszikus FDM módszerrel kezelhető esetek:

A kötőszövetben többféle eltérés-disztorzió alakulhat ki, melyeket nem mindig feltétlenül érzünk, hogy ott vannak, azonban aztán az érintett izom gyengülésével, funkció zavarával találkozhatunk később.

Ilyen lehet például az is, amikor nem tudjuk megemelni a karunkat fülünk mellé és pontszerű fájdalmat tapasztalunk egy konkrét területen, vagy társulhat mellé egy égő-húzó fájdalom egy vonal mentén vagy adódhat a mozgáspályán egy olyan szakasz, ahol nem tudjuk pontosan meghatározni, hogy hol érezzük pontosan az ízületben az elakadást, ami visszafog minket az adott mozdulatban, de tudjuk, hogy nem kellemes és bizony fájdalommal is jár. Vagy egy másik disztorzió, amikor a panaszos területen hangyamászó jellegű érzéseket tapasztalunk vagy furcsa bizsegerést, zsiborgást és gyengeségérzetet is. Vagy szintén gyakori szokott lenni az a disztorzió, ami deréktájon olyan érzéssel párosul, mintha derékban ketté vágtak volna bennünket.

Az egyik leggyakoribb disztorzió a "Continuum disztorzió" ami a fascia és csont közötti átmeneti zóna zavara.


☞ 𝙷𝚘𝚐𝚢𝚊𝚗 𝚓ö𝚗 𝚕é𝚝𝚛𝚎 𝚎𝚣 𝚊 𝚝í𝚙𝚞𝚜ú 𝚍𝚒𝚜𝚣𝚝𝚘𝚛𝚣𝚒ó 𝚎𝚣𝚎𝚗 𝚊 𝚝𝚎𝚛ü𝚕𝚎𝚝𝚎𝚗?

a) hirtelen nagy rántó mozdulat vagy ( pl. Buszon kapaszkodva hirtelen fékezés)
b) lassú hosszú nyújtási mozdulat amely kifárasztja a csont felszínét, vagy (pl. Görnyedt testtartásban való hosszú ülőmunka)
c) hirtelen kompressziós trauma (pl. Bokaficamnál az egyik oldal túlnyúlik, a másik összenyomódik)

☞ 𝙼𝚒𝚝 𝚘𝚔𝚘𝚣 𝚎𝚣 𝚊 𝚍𝚒𝚜𝚣𝚏𝚞𝚗𝚔𝚌𝚒ó?

1️⃣Érintett izom erőcsökkenése
2️⃣Rontja a lokál keringést
3️⃣Mozgásbeszűkülést okoz
4️⃣Propriocepciót ront 

☞ 𝙺𝚘𝚗𝚔𝚕ú𝚣𝚒ó:
Ezért is tartjuk fontosnak, hogy rétegről rétegre haladjunk, és több szemszögből vizsgáljunk egy esetet, és lehetőleg mindig az okot kezeljük, mert jelen esetben a rendszeres gyógytornával önmagában nem feltétlenül fogunk elérni nagyobb eredményeket, vagy megakadunk egy szinten, mert látjuk, hogy az adott izom nem képes erőben vagy nyújthatóságban fejlődni, vagy nem javul az egyensúly érzékünk. 

Az egyik legfájdalmasabb technika, azonban rögtön már a kezelés után óriási javulást érhetünk el vele. 

Hogy néz ki a fascia terápia ?

KOMPLEX kezelés esetében a terapeutának 90/120 perc áll a rendelkezésére, hogy egyénre szabottan építse fel a terápiát. Ezen csomagoknak része a teljes test MANUÁLIS FASCIA KEZELÉSE, valamint a speciálisan problémára adaptált GYÓGYTORNA. Ezen kívül, ha a helyzet megköveteli a KINESIO TAPE felhelyezése, valamint a FLOSSING vagy KÖPÖLY alkalmazása. Ezentúl a páciens házi feladatként otthonában SMR HENGER használatával szintén lazítani tudja a hétköznapokban igénybe vett területet a kezelések között (természetesen ennek az eszköznek a használata betanításra kerül).

Ellenjavallatok:

 • bőrgyulladás, akut sérülés
 • daganatos megbetegedés
 • csontvelőgyulladás
 • akut csonttörés
 • érelmeszesedés
 • keringési zavar
 • fertőzések
 • aneurizma
 • terhesség
 • visszerek
 • arthritis