Neked is eleged van abból, hogy minden lépésed sajgó fájdalommal jár? Itt vannak a kulcsfontosságú ajánlásaink gerincsérvre!

2023.06.30
Elsődlegesen a kiváltó forrást kell megtalálni.
  1. Például, ha ülő munkát végzünk --> akkor érdemes ergonómikus eszközökbe fektetnünk
  2. Ha nehéz fizikai munkát végzünk -->  akkor tanuljunk meg helyes mozgásmintával emelni, cipelni, pakolni (igen...tudni kell 4-6-8 kg -t helyesen mozgatni. Erre nőként is szükségünk van, főleg ha családosak vagyunk, akkor anyukaként, ahogy cseperedik a pici és "matricaként" kezd élni, szükségünk lesz funkcionális mozgásminták helyes begyakorlására.
  3. Aztán biomechanikailag, mivel többségében hátra van kitüremkedve a porckorong, el kell érnünk, hogy a porckorong kocsonyás magja centralizálódjon, azaz vissza kerüljön az eredeti helyzetébe. Ehhez használni fogunk speciális mobilizáló gyakorlatokat. És csak óvatosan építjük hozzá a stabilizáló gyógytorna elemeket. Ebben segít a McKenzie módszer.

Hogyan mozogjunk ilyenkor?

A megfelelő kezelés mindig a probléma gyökeréből indul ki. Gyakori tévhit, hogy teljesen elegendő a has és hátizmokat erősíteni a jó tartás érdekében. 
Fontos tudni, hogy fájdalom területén védekező izomfeszülés jön létre. Ez a fokozott tónus és feszülés kompresszió alatt tartja a porckorongokat, gerinc kisízületeit. Így elsődleges lépés volna ezen izmok lazítása, tónusának oldása, melynek hatékony módszerei például a Breuss masszázs és különböző fascia lazító technikák, FDM vagy Dorn terápia.

Mivel a gerincsérv egy mechanikai probléma (a porckorong kocsonyás magja elhagyja a porckorongot) csakis mechanikai úton, egyénre szabott mozgással, McKenzie terápiával tudunk rá hatni. Ezért fontos még a legelején a személyes konzultáció, anamnézis felvétel. Általánosságban elmondható, hogy a sok hátra homorítás, nyújtózás, megfelelő mobilitás, stabilitás és a gerinc fiziológiás görbületeivel megőrzött tevékenység kulcsa lesz a gyógyulásnak.

Ennek megfelelően újra kell tanulni az olyan alapvető mozgásokat, mint például a guggolás, emelés, cipekedés, helyes ülés-állás stb. Vissza kell szerezni a kellő mobilitást a váll és csípő ízületben, ugyanis azok hiánya kompenzációhoz fog vezetni az ágyéki szakaszon. Végül pedig az ágyéki gerinc szakasznak a feladata a stabilitás. Stabilizációs tréninggel meg kell tanítani az izmokat az adott szegmentum stabilan tartására. Éppen ezért a stabilizáció nem egyenlő az izomerősítéssel.

"Mint halottnak a csók: túl vagyok lézer, Ultrahang, Tens kezelésen és semmi sem hatott." - M. Béla

JÓ HÍREM VAN: Nálunk tényleg jó kezekben leszel! :) 

Ne maradj le a videókról sem! Keresd fel Facebook oldalunkat!