Egészséges a magassarkú?

2019.06.25

Nem kell nemet mondani a magassarkú cipőkre, csupán a viselésére kell odafigyelni! 

Egy kis anatómia

A láb csontjai boltozatos szerkezetet alakítanak ki. A boltozatos szerkezeten belül megkülönböztetünk hosszanti és haránt boltozatot. A hosszanti boltozat a sarokcsontról legyező-szerűen terül el az első és ötödik lábközépcsont fejecse felé tartva. A harántboltozat az ékcsontok, valamint a lábközépcsontok basisának keskenyedő ékalakja miatt jön létre.

A boltozatos szerkezet megtartásában vannak aktív (izmok ún. kengyelt/parittyát képezve: belső oldalról: m. tibialis anterior és m. tibialis posterior; külső oldalról: m. peroneus brevis és m. peroneus tertius; a kengyel alkotásában pedig a peronous longus harántul futó ina, illetve m. tibialis anterior) és passzív tényezők (az ízületi tokok és szalagok feszessége).

Magassarkút viselvén, mivel a súly nem oszlik el egyenletesen a talpon, a lábfej középső része sokkal nagyobb terhelésnek van kitéve. Ennek következtében a bokánkon, térdünkön, csípőnkön és gerincünkön is másként oszlik el a testsúly, ez pedig idővel az izmok túlterhelését, fáradását váltja ki. Főleg a derekunkon, hátunkon jelentkezik előszőr a fájdalom, mivel a hosszasan megfeszített hát- és derékizmok is merevek lesznek.

Bármilyen meglepő, az alacsonytalpú topánka is okozhat fájdalmat, mivel nem rendelkezik a megfelelő párnázottsággal. Ennek hiányában a gerincet nagyobb tengelyirányú erők érik, mivel a a talpi rezgések nem nyelődnek el, azok a hát felé terjednek. A megbomlott egyensúlyviszonyt a derekunk próbálja fenntartani, és kompenzációs mechanizmusokba kezd, a gerinc kisízületei, valamint a lábközép- és a lábtőcsontok terhelése aránytalanul megnő, ami idővel akár csonthártya-gyulladáshoz is vezethet.

Amire érdemes figyelni:

 • Ideális magassarkú 2-5 cm között mozog! Kerüljük a túlzottan magas és tű sarkú, az orra felé fokozottan keskenyedő modelleket. Célszerű vastagabb, stabilabb talpú modelleket választani!
 • 3 óránál többet lehetőleg ne tartózkodjunk magassarkúban! Például munkába menet választhatunk kényelmes lábbelit, majd azt ott lecserélhetjük ízlésünk szerint.
 • Gyakran váltogassunk lábbelit!
 • Fontos az is, hogy rendszeres talptornával kiegészítsük a magassarkú viselést! (Mindig vegyük le hozzá a cipőt!)
 • Szükség esetén legyen nálunk csere cipő!

Néhány játékos gyakorlattal segíthetjük lábunk egészségének megőrzését. (Ajánlatos naponta elvégezni) 

 1. Lábujjakat bekarmoljuk és ellazítjuk (10x)
 2. Lábujjakat bekarmoljuk, majd ezt megtartva elemeljük a sarkunkat a talajról (10x)
 3. Lábujjakkal hernyózva haladunk előre és vissza (5x)
 4. Talpakat egymás felé fordítjuk, lábujjakat behajlítva, majd vissza engedjük a talajra (10x)
 5. Nagylábujjakat beleszorítjuk a talajba, majd elemeljük a másik 4-et. (10x)
 6. 4 külső lábujjat szorítjuk le, most pedig a nagylábujjakat emeljük el (10x)
 7. Talpakat egymás felé fordítjuk és labdát görgetünk előre-hátra közöttük. (10x)
 8. Talpak között tartván a labdát, elemeljük a lábakat a talajról, majd letesszük. (10x)