Miért fontos a medence optimális helyzete és megfelelő stabilizációja?

2020.08.20

Az ember felső testének súlya az ágyéki gerinccsigolyán keresztül a keresztcsontra terhelődik, majd a medencecsonton keresztül a súly a két csípőízületre terhelődik, majd innen az alsóvégtagokra.

Ha a medencét a passzív (szalagok, ízületi tok..) és aktív ( izmok) stabilizátorok nem tartják az optimális helyzetben, akkor nem megfelelően érkezik a terhelés az alsóvégtagokra. Fontos megemlíteni, hogy gyógytorna segítségével, az aktív stabilizátorok fejlesztésével a medence stabil helyzetben tartható. A stabilizáló izmok közel helyezkednek el a mozgatott ízülethez, így biztosítva, hogy az ízület csak olyan mozgásokat végezzen és akkora tartományban, amely számára optimális. Ilyen például a musculus gluteus medius és minimus, melyek a medence oldalsíkú stabilitásáért felelősek. Ha nem ezen izmok célzott erősítését végezzük, az ízület instabillá válik. Ebben az esetben az ízületet körülvevő többi izom próbálja átvenni a stabilizáció szerepet, ami túlterheléshez vezethet. 

A stabilitás nem csupán az izomerősítést foglalja magába, megfelelő izomerővel kell rendelkezni az izmoknak és megfelelő mobilitásra van szükség. A mobilizációról bővebben egy következő videóban beszélünk majd. 

Készültünk pár gyakorlattal, melyekkel célzottan a medence stabilitásért felelős izmok erősítése a cél, nagyon fontos, hogy a gyakorlatok elvégzése előtt megfelelő bemelegítésre van szükség. 

KÖNNYÍTÉS:

  • Háton fekvő helyzetben lévő gyakorlatokhoz: pl. Medenceemelés- és labdaszorításkor a felső testünk egy fit ballon vagy magas padon támaszkodjon úgy, hogy a derekunk fenekünk nem ér hozzá.
  • Oldalt fekvő helyzetben lévő gyakorlatokhoz: Magasabb helyzetben támaszkodik az alkar pl. steppadon, vagy miniband nélkül végezzük el a feladatot.

NEHEZÍTÉS:

  • Háton fekvő helyzetben lévő gyakorlatokhoz: bokasúly használata. 
  • Oldalt fekvő helyzetben lévő gyakorlatokhoz: instabil felszínen támaszkodjon a kezünk vagy lábszárunk. 

Végezhetjük, úgy hogy 1-1 feladatot 6 ismétléssel végzünk, majd az egész feladatsort 3 szor megismételjük. Kifejezetten fontos, hogyha fáradunk és nem tudunk figyelni a gyakorlatok helyes kivitelezésére, akkor kevesebb ismétlésszámmal és körrel haladjunk.

Ezen gyakorlatok elvégzését preventív ( megelőzés) jelleggel minden egészséges egyénnek ajánljuk ; ezentúl gerinc, csípő környékén jelentkező krónikus fájdalommal rendelkező egyéneknek.


#pelvisstability; #physiotherapybudapest; #medencestabilizacio;
#derekfajas; #csipokopas; #gyogytornabudapest; #gyogytorna3kerulet