Tudatos táplálkozás 1. rész

2022.02.02

"ÚJ ÉV, ÚJ ÉLET." Vagy mégsem?!


Ha te is a következő mondattal kezdenél hozzá a 2022-es évnek, vagy olvasnál pár soron át, milyen is egy tudatosabb megközelítés, ha táplálkozásra esik a hangsúly, ezt a cikket Neked írtam.

A középutat nagyon nehéz megtalálni és talán fenntartani még nehezebb. Saját tapasztalatból is tudom, mennyivel könnyebb sablonokra ráhúzni, hogy ez most egészséges és jó nekem, ez viszont elítélendő, soha többet nem fogyasztom. Sajnos nem ennyire egyszerű a helyzet. Bár szeretem hangoztatni, hogy a táplálék, amit beviszünk, üzemanyagként szolgál szervezetünk számára, viszont ugyanakkor örömforrás is, amit nem szabad elfelejtenünk. Századunkban egyre több lehetőség nyílik, mind a gasztronómia, mind az ételgyártás területén, amire ha tudatosan tekintünk egy óriási ajándék is lehet, ellenben ugyanakkor rengeteg hátulütője is van, ezekre szeretnék, most pár pontban kitérni. 

ÜRES KALÓRIÁK

(csupán energiaforrás, de alig tartalmaznak tápanyagokat)

1. cukrok: gyümölcslevek, pékáruk, tejdesszertek, ultrafeldolgozott élelmiszerek, gyorséttermi ételek
2. Zsírok: pékáruk, kekszek, chipszek, húskészítmények (virsli)
3. Alkohol

EGÉSZSÉGESNEK HITT ÜRES KALÓRIÁK

1. "cukormentes" kekszek/sütemények/krémek
2. saláta öntetek/szószok,
3. energiaszeletek/müzliszeletek,
4. smoothiek

Új év csodái az élelmiszeripar hátulütői mellett (amelyekről szeretném itt is hangsúlyozni, önmagukban nem minősülnek jó vagy rossz élelmiszereknek, csupán a mértéktelen fogyasztásuk okoz hosszú távon problémát) a divatdiéták követésén szokott folytatódni. Erről fogunk írni a következő részben.


#tudatostaplalkozas; #ujevujelet; #taplalkozasitanacsadas