Tudatos táplálkozás 3. rész

2022.02.02

OKOSTÁNYÉR

Ne akarjuk megváltani a világot 1 nap, 1 hét alatt. Nem fog sikerülni. Viszont apró lépésekkel minden nap egyre közelebb kerülhetünk hozzá. Kezdjük mondjuk....MA!

Összegyűjtöttem néhány fontos és alap információt, amiket ha figyelembe veszünk könnyebben össze tudjuk rakni az étkezéseinket. (MDOSZ- Okostányér) 

  1. Fogyassz minden étkezéshez valamilyen zöldséget, gyümölcsöt. (a burgonya nem tartozik ide, illetve a befőttek/dzsemek/kompótok sem)
  2. Fogyassz legalább 2-3x valamilyen gabonafélét, jó döntés, ha ez teljes kiőrlésű. (gabonafélék: kenyerek, péksütemények, tészták, rizs, köles, bulgur, extrudált kenyér, gabonapehely, stb.
  3. Minden főétkezés tartalmazzon valamilyen teljes értékű fehérjeforrást (sovány húsok, felvágottak, hal, tojás, tejtermék)
  4. Igyál meg naponta min. 8 pohár vizet.

Forrás: https://mdosz.hu/uj-taplalkozasi-ajanlasok-okos-tanyer/

 "Nem szeretek és egyébként sincs időm főzni. Akkor mit csináljak?"

Teljesen jogos a kérdés, hiszen mostmár egyre több készétel megtalálható a nagyobb üzletek polcain is, ami egy jó és ugyanakkor a nem tudatosan vásárlók esetében akár egy rossz lehetőség is egyben. A címkék olvasása és tanulmányozása egy következő blog témája is lesz, de van pár olyan információ, amelyeket nem hagyhatok ki most sem.

Mindig figyelj a címkén lévő jelzésekre, különösen a következő HÁROMRA...

  1. A termék zsírtartalma jellemzően ne legyen 20 g /100 g felett
  2. A szénhidrát tartalom alatt feltűnik a hozzáadott cukor is. Ennek az értéknek sem ajánlott 20 g /100 g felett lennie.
  3. Van azonban egy érték, aminél a minél magasabbat keressük, ha egy kiegyensúlyozott táplálkozást szeretnénk elérni és nincs semmi olyan betegségünk, ami miatt korlátoznunk kéne a rostfogyasztást. A feltüntetett rost érték 6 g/ 100 g felett legyen. (Napi ajánlott rostbevitel 20-25 g /nap)