Viscerál terápia - Belszervek kezelése (máj-epe, vékonybél, vastagbél...)

2023.05.09

𝙷𝚊𝚜𝚒 𝚜𝚣𝚎𝚛𝚟𝚎𝚔 (𝚕𝚊𝚝𝚒𝚗𝚞𝚕: 𝚟𝚒𝚜𝚌𝚎𝚛𝚊) 𝚔𝚎𝚣𝚎𝚕é𝚜𝚎 𝚎𝚐𝚢𝚛𝚎 𝚓𝚘𝚋𝚋𝚊𝚗 𝚎𝚕ő𝚝é𝚛𝚋𝚎 𝚔𝚎𝚛ü𝚕 𝚖𝚊𝚗𝚊𝚙𝚜á𝚐, 𝚖𝚎𝚕𝚢 𝚊 𝚋𝚎𝚕𝚜𝚣𝚎𝚛𝚟𝚎𝚔 𝚜𝚊𝚓á𝚝 𝚖𝚘𝚣𝚐á𝚜á𝚗𝚊𝚔 é𝚜 𝚎𝚐𝚢𝚖á𝚜𝚑𝚘𝚣 𝚔é𝚙𝚎𝚜𝚝 𝚟𝚊𝚕ó 𝚎𝚕𝚖𝚘𝚣𝚍í𝚝𝚑𝚊𝚝ó𝚜á𝚐á𝚗𝚊𝚔 𝚖𝚎𝚐𝚏𝚎𝚕𝚎𝚕ő á𝚕𝚕𝚊𝚙𝚘𝚝á𝚛ó𝚕 𝚜𝚣ó𝚕. 𝙰 𝚜𝚣𝚎𝚛𝚟𝚎𝚔𝚎𝚝 𝚋𝚎𝚋𝚘𝚛í𝚝ó 𝚏𝚊𝚜𝚌𝚒𝚊, 𝚔ö𝚝ő𝚜𝚣ö𝚟𝚎𝚝𝚎𝚜 𝚑á𝚕ó 𝚖𝚒𝚗ő𝚜é𝚐𝚎 𝚋𝚎𝚏𝚘𝚕𝚢á𝚜𝚘𝚕𝚑𝚊𝚝𝚓𝚊 𝚊 𝚜𝚣𝚎𝚛𝚟𝚎𝚔 𝚟é𝚛𝚎𝚕𝚕á𝚝á𝚜á𝚝, 𝚜ő𝚝 𝚊𝚣𝚘𝚔 𝚖ű𝚔ö𝚍é𝚜é𝚝.

Viscerál terápiával több technikával tudunk hatni a szervekre először indirekt módon talpon, fülön keresztül, majd a szerv BGM zónáján keresztül. Ezt követik célzottan a direkt célszervi fogások sorozata.

A szerveink összeköttetésben állnak a mozgató szervrendszerünkkel, így a sokszor visszatérő ízületi panaszok mögött leggyakrabban belszervi panaszok állnak. És legtöbbször szimmetrikusan jeleznek. Például közismert a gyomor bal váll kapcsolata; két könyök vagy jobb váll és máj kapcsolata.

Van olyan, hogy az adott szerv nem áll komolyabb elváltozás alatt, azonban az azt körülölelő fascia állapota nem megfelelő, túl adhezív, vagy a rétegei nem tudnak egymáson elcsúszni, ezért ahhoz a beidegzési szegmensen keresztül jelentkezik egy ízület panasza. Így amikor azt vesszük észre, hogy pár alkalom manuálterápia és gyógytorna nem éri el a kívánt eredményt, akkor jön a viscerál kezelés. Vagy ha már tudjuk, hogy van ilyen jellegű előzmény, (korábbi hasi műtétek, laparoscopiák, hegek stb.) akkor korábban is sor kerülhet rá.

 Ha úgy érzed, hogy több módszert kipróbáltál már például derékfájdalom esetén (túl vagy már néhány manuálterápián, FDM terápián, rendszeresen gyógytornázol, esetleg még meg is szabadultál némi feleslegtől, és nincs konkrét kimutatható elváltozás a gerinced körül, nincs meg az eredeti kiváltó ok, vagy nem kéne, hogy olyan mértékben fájjon), akkor lehet, hogy a bélrendszered nem éppen jól működik. Vagy lehet nem tapasztalsz problémát, de aztán kiderül, hogy bizony vannak oda nem illő adhéziók (összetapadások), vagy nem megfelelő a vascoelaszticitása (rugalmassága) az adott területnek.

Manuális fogásokkal oldjuk a kötőszövet feszességét, lazítjuk a letapadásokat, mellyel hozzájárulunk a belső szerv jó keringéséért, optimalizálódik a szerv saját mozgása, így ennek eredményeképpen megoldódhat a szervek felől induló mozgásszervi panasz.