DERÉKFÁJÁS ÉS CORE STABILIZÁCIÓ

2022.02.27

Core stabilizáció célja:

A lumbális gerinc és medence neutrális helyzetének izommunkával történő fenntartása hely és helyzetváltoztató mozgások közben.

Azaz: ha az izmaink összehangoltan képesek működni kompenzáló mozgások nélkül, a testünket is megtaníthatjuk, hogy a hétköznapi mozgásokat optimális módon terhelve végezzük, így a fájdalom kialakulása megelőzhetőMinimális kitérésként beszéljünk egy kicsit a Mobilitás vs Stabilitásról: Elsődlegesen a mobilitást ajánlatos megcélozni. Ez mindig megelőzi a stabilitást. Ugyanis az egyik ízület mobilitásának hiányát egy másik közeli ízület fogja pótolni.

Például, ha a csípőflexiónk (csípőhajlítás) kevés, akkor az ágyéki gerinc fogja pótolni szintén flexióval (ráhajlással). Ha a másik irányban is elmaradás van, ugyanígy az ágyéki szakasz fogja kompenzálni. Könnyen rájöhetünk, hogy előbb-utóbb ez a folyamat derékfájáshoz fog vezetni.


Másik példa: 

Ugyanez a nemkívánatos hatás jelentkezik szintén derékfájdalom formájában, amikor vállízületi mozgás deficitünk van. Hétköznapi eset: függöny feltétel/levétel esetén amikor fárad a karunk, vagy pusztán nem kellő a terjedelem a vállunkban, derék homorítással próbáljuk folytatni a folyamatot és közvetlenül utána megfájdul a derekunk. Vagy egy másik hasonló példa, amikor valamilyen tárgyat felteszünk a magasba egy polcra.

Visszakanyarodván a stabilizációhoz a stabilitás függ a mobilitás meglététől. Hogy ne csupán egy cselekvés során legyen képes ellenállni a nemkívánatos erőknek. 

A teljes mozgáspálya, plusz a core izmok megfelelő működése mellett a lumbális gerinc mozdulatlan tud maradni, környező ízületek mozgása során!!

Stabilizáció során is fontos a fokozatosság elve:

  1. -stabil felületen statikus gyakorlatok
  2. -stabil felületen dinamikus gyakorlatok
  3. -instabil felületen statikus gyakorlatok
  4. -instabil felületen dinamikus gyakorlatok

Természetesen, ha rendben van a váll- és csípő ízület mozgásterjedelme és ennek ellenére vannak deréktájékon panaszaink más irányból kell tovább vizsgálni és megtalálni a kiváltó okot (okokat).

A gyakorlatok egyéni állapotnak megfelelően vannak összeállítva. Igyekszünk segíteni, hogy megőrizzétek az egészségeteket!

Keressetek minket bizalommal!