Fascia Terápia: Újító megközelítés a fájdalomcsillapításban az FDM módszerrel

2023.06.28

Mi is az a fascia ? 

Sok esetben a fasciák diszfunkciója felelős az ízületi mozgástartományok beszűküléséért, a mozgásminták abnormalitásáért, kialakult betegségekért, és nem utolsó sorban a fájdalomért. A fascia egy kötőszövet a bőr alatt, kollagénrostokból és elasztinból áll, stabilizálja az egyéb szöveteket, elválasztja egymástól az izomrostokat, funkcionális izomláncokat, rögzíti a belső szerveket és átjárást biztosít az erek és idegek számára az izmok között.

A szerkezete hasonló a pókhálóhoz, egy folyamatos, megszakítás nélküli háló, mely a lábujjaktól a fej tetejéig egységet alkot. Ennek tudatában a panaszok vizsgálata során a testre, mint egységre kell tekintenünk. A traumák, gyulladásos folyamatok, műtétek a fasciában elváltozásokat hozhatnak létre, melyek a különböző képalkotó vizsgálatok előtt rejtve maradhatnak.

@bodybalance4you

1. égő, szúró fájdalom egy pontban 2. égő, húzó fájdalom egy vonal mentén 3. becsípődött érzés egy pontban 4. zsibbadó, hangyamászó érzés nagy felületen 5. az ízület mögött keresztben való kellemetlen érzés

♬ eredeti hang - bodybalance4you.hu

𝐅𝐚𝐬𝐜𝐢𝐚 𝐝𝐢𝐬𝐭𝐨𝐫𝐬𝐢𝐨-𝐤 é𝐬 𝐚𝐳 𝐅𝐃𝐌 𝐭𝐞𝐫á𝐩𝐢𝐚

A kötőszövetben többféle eltérés-disztorzió alakulhat ki, melyeket nem mindig feltétlenül érzünk, hogy ott vannak, azonban aztán az érintett izom gyengülésével, funkció zavarával találkozhatunk később.

Ilyen lehet például az is, amikor :


🔍nem tudjuk megemelni a karunkat fülünk mellé és

🔍pontszerű fájdalmat tapasztalunk egy konkrét területen, vagy társulhat mellé 

- 🔍 egy égő-húzó fájdalom egy vonal mentén vagy adódhat a mozgáspályán egy olyan szakasz, ahol nem tudjuk pontosan meghatározni, hogy hol érezzük pontosan
🔍az ízületben az elakadást, ami visszafog minket az adott mozdulatban, de tudjuk, hogy nem kellemes és bizony fájdalommal is jár. Vagy egy másik disztorzió, amikor a panaszos területen - hangyamászó jellegű érzéseket tapasztalunk vagy

🔍furcsa bizsegerést, zsiborgást és gyengeségérzetet is.

Vagy szintén gyakori szokott lenni az a disztorzió, ami deréktájon olyan érzéssel párosul,
- 🔍 mintha derékban ketté vágtak volna bennünket.

𝐇𝐨𝐠𝐲𝐚𝐧 𝐣ö𝐧 𝐥é𝐭𝐫𝐞 𝐞𝐳 𝐚 𝐭í𝐩𝐮𝐬ú 𝐝𝐢𝐬𝐳𝐭𝐨𝐫𝐳𝐢ó 𝐞𝐳𝐞𝐧 𝐚 𝐭𝐞𝐫ü𝐥𝐞𝐭𝐞𝐧?

a) hirtelen nagy rántó mozdulat vagy ( pl. Buszon kapaszkodva hirtelen fékezés)

b) lassú hosszú nyújtási mozdulat amely kifárasztja a csont felszínét, vagy (pl. Görnyedt testtartásban való hosszú ülőmunka)

c) hirtelen kompressziós trauma (pl. Bokaficamnál az egyik oldal túlnyúlik, a másik összenyomódik)

☞ 𝙼𝚒𝚝 𝚘𝚔𝚘𝚣 𝚎𝚣 𝚊 𝚍𝚒𝚜𝚣𝚏𝚞𝚗𝚔𝚌𝚒ó?

  • Érintett izom erőcsökkenése
  • Rontja a lokál keringést
  • Mozgásbeszűkülést okoz
  • Propriocepciót ront

☞ 𝙺𝚘𝚗𝚔𝚕ú𝚣𝚒ó:

Ezért is tartjuk fontosnak, hogy rétegről rétegre haladjunk, és több szemszögből vizsgáljunk egy esetet, és lehetőleg mindig az okot kezeljük, mert jelen esetben a rendszeres gyógytornával önmagában nem feltétlenül fogunk elérni nagyobb eredményeket, vagy megakadunk egy szinten, mert látjuk, hogy az adott izom nem képes erőben vagy nyújthatóságban fejlődni, vagy nem javul az egyensúly érzékünk.

Kissé fájdalmas technika, de tudni kell, hogy igazodunk a páciens tűrőképességéhez.
És a lényeg: rögtön már a kezelés után óriási javulást érhetünk el vele.