Kell-e jegelni a gerincsérvet?

2023.09.21
Mi a cél a jegeléssel? Egy jó cél, megfelelő oki terápiával kezdődik.
Nem elég átmeneti fájdalomcsillapítást elérni!


A legfrissebb kutatások alapján a jegelés és a pihentetés egyre inkább háttérbe szorul már akut sérülések esetén is. A hosszas, indokolatlan immobilizáció csökkenti az izomaktivitást, lassítja a vér- és nyirokkeringést, azaz hátráltatja a szövetek gyógyulását.


A gerincsérv legtöbbször ráadásul nem is egy akut sérülés következménye, hanem tartós rossz terhelésből fakadó fokozatosan kialakuló mechanikai probléma. A csigolyatestek között található porckorong gyűrűs lemezeit átszakítja a porckorong belső magja és többségében halad hátrafelé, mely ideget komprimálhat egy idő után.


"Holott a tünetek teljesen megegyeznek egy gerincsérv tüneteivel, nem feltétlenül az okozza a panaszokat."

Mi a megoldás?


Differenciál diagnózis. 

Legtöbbször hiába pozitív az MRi és jelzi, hogy ott van a gerincsérv, nem feltétlenül éli meg mindenki fájdalomnak. Sokan teljesen tünetmentesen élik mindennapjaikat több kiszakadt sérvvel. Holott a tünetek teljesen megegyeznek egy gerincsérv tüneteivel, nem feltétlenül az okozza a panaszokat. Vagyis az aktuális panasznak a kiváltó okát volna jó megtalálni, amihez elengedhetetlen egy FDM terápiával és viscerál alapokkal is rendelkező gyógytornász szemlélet.

 Tehát egy alapos állapotfelméréssel kezdődik a megoldás!!

A következő bejegyzés pedig ennek folytatása lesz:

"Mi is az az FDM és Viscerál terápia? Mi köze a gerincsérvhez? " címmel