Mi is az az FDM és viscerál terápia ? Mi köze a gerincsérvhez?

2023.09.22

A fenti terápiákról már írtunk korábban, itt és itt tudod elolvasni.
Szóval most konkrét példákon keresztül mutatnám be nektek.

Az előző blogbejegyzést folytatva szeretnék nektek mesélni.

Nemrég megkeresett minket egy páciens akinek elmondása szerint ülőcsonttól lefelé sugárzó éles hasító fájdalma van mindkét comb hátsó részén. Előrehajlásra fokozódik az amúgy is éles fájdalma, járás során is a kínok kínját éli meg. Volt már egy pár alkalom gyógytornán és sportmasszázson a kedves sportoló páciens, azonban ezen alkalmak nem jártak eredménnyel. Kikérdezés során említésre kerül korábbi 1-2 évvel ezelőtti lumbális protrusio két helyen is az ágyéki szakaszon. A háziorvosa is erre gyanakszik, valószínűleg ismét kiújult a probléma…Teljesen reményvesztetten jött hozzánk, mert bár ő tudta, hogy jelenleg nem az okozza neki a panaszait, valami más lehet a ludas, így felkavaróak voltak a kérdéseim számára, amik visszanyúltak a 2 évvel ezelőtti tüneteihez, így tévesen azt hihette, hogy én is ebben a témában kezdek elmerülni. 

Némi mozgás vizsgálattal és teszteléssel kiderült, hogy valóban nem a gerincéből adódik az éles kisugárzó fájdalma, még csak nem is az ülőideggel van probléma, hanem egyszerűen csak a hátsó comb fasciának az állapota váltotta ki a panaszait. FDM terápiával 1 alkalommal sikerült megszüntetni a 2 hónapja tartó "kés-szúrás" érzés jellegű hasító fájdalmát, mely triggerband disztorzió eredetű volt.

Nagyon szeretem ezt a technikát, mert vannak olyan szöveti elváltozások, amiken a masszázs egyáltalán nem segít, esetleg ront a helyzeten vagy éppen csak kicsit enyhít, és nem oldja meg a probléma gyökerét. Aztán vannak olyanok is, amin a nyújtás vagy éppen erősítés ront a helyzeten. Ezért is hangsúlyozom az állapotfelmérés fontosságát, mely részletes kikérdezéssel kezdődik.


A Viscerál terápiáról pedig rövidebben mesélnék annyit, hogy a méh-petefészek és a beleknek is megvannak a kínai medicinából ismert kivetülési zónái, így egy régebb óta tartó derék és keresztcsont tájéki éles fájdalom, akár könnyen összekeverhető lenne a gerincsérvvel, mely fájdalom különböző mozgásirányokra fokozódhat is - szintén érezhetünk éles fájdalmat egy vonal mentén a derekunk egyik vagy másik oldalán. 

Sőt mindez még keveredhet egy farizomban lévő HTP-vel is, ami szintén kisugárzó fájdalmat generálhat, alsó végtagi gyengeséget, így sajnos aki ezen módszerekben nem jártas, nem fogja tudni elkülöníteni őket és nem lesz eredményes a terápia. 

@bodybalance4you

1. égő, szúró fájdalom egy pontban 2. égő, húzó fájdalom egy vonal mentén 3. becsípődött érzés egy pontban 4. zsibbadó, hangyamászó érzés nagy felületen 5. az ízület mögött keresztben való kellemetlen érzés

♬ eredeti hang - bodybalance4you.hu

Viscerál terapeuta


Balázs Melinda

Vélemények


Helyszín